srijeda 13 nov 2019

Održan 8. Simpozij plućne bolesti sa međunaroddnim učešćem

U prisustvu velikog broja zvanica 08. Novembra je u Hotelu Tuzla u Tuzli svečanom ceremonijom otvoren VIII Simpozij plućnih bolesti sa međunarodnim učešćem. Ovogodišnji cilj Simpozija je prezentacija novih saznanja i iskustava iz pulmologije, a u okviru simpozija održana je Sesija medicinskih sestara i tehničara.

Organizatori Osmog simpozija Plućne bolesti su Klinika za plućne bolesti JZU UKC Tuzla, Udruženje respiratorne medicine - URM, Ljekarska komora Tuzlanskog kanotona, Komora zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona i Udruženje/udruga medicinskih sestara i tehničara u FBiH.

U okviru Osmog simpozija održana je planirana Sesija medicinskih sestara i tehničara u Konferencijskoj sali u Hotelu Tuzla na prvom spratu. Značaj BCG vakcinacije u prvim godinama života, Tuberkuloza pluća kao bolnička infekcija, Specifičnosti respiratorne terapije kod djece, Sestrinske procedure kod alergijskog rinitisa i nosne polipoze, Anafilaksija, Bronhoskopija, Akutne respiratorne infekcije, samo su neke od tema koje su bile obrađene danas.

Prezentirana su 23 stručna rada u tri sesije, a zabilježeno je preko 260 učesnika. Pored Klinike za plućne bolesti učešće na Sestrinskim sesijama uzele su i ostale Organizacione jedinice JZU UKC Tuzla, te Domovi zdravlja.

Nakon druge sesije održana je Radionica BLS (Basic Life Support), koju su nam vodili certificirani instruktori ERC iz oblasti BLS i ILS-a, Emrisela Ombašić i Denis Šabanović, namjenjena prije svega za medicinske sestre i tehničare, ali i za sve ostale zainteresovane sudionike Simpozija. Na početku radionice instruktori su prikazali na kratkom scenariju kako izgleda tok kardiopulmonalne reanimacije od osnovnog održavanja života (BLS-basic life support), pa sve do dolaska opremljene ekipe i provođenja reanimacije na razini uznapredovalog održavanja života.

Na kraju Sesija izvršena je podjela Certifikata za sve prisutne na predavanjima.

VIII SIMPOZIJ PLUĆNE BOLESTI sa međunarodnim učešćem

Poštovane kolegice i kolege,

 

Veliko nam je zadovoljstvo i čast pozvati Vas na

VIII simpozij Plućne bolesti sa međunarodnim učešćem,

koji se održava u  Kristalnoj dvorani hotela Tuzla uTuzli,

08. Novembra 2019. godine (petak) sa početkom u 10:00 sati.

 

Organizator je Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Ljekarska komora TK,  Komora zdravstvenih tehničara TK, Udruženjerespiratorne medicine–URM i Udruženje/ Udruga medicinskih sestara i tehničara u FBiH.

Cilj simpozijuma je prezentacija novih saznanja i iskustava iz pulmologije, a uokviru simpozija planirana je sesija medicinskih sestara i tehničara.

Simpozij će biti bodovan u skladu sa Pravilnikom o bodovanju stručnih sastanaka Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK.

SESIJA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

Seminar-Demencija kroz Primarnu zdravstvenu zaštitu u Tuzli

Poštovane kolegice i kolege,

Besplatan Seminar na temu Demencija kroz Primarnu zdravstvenu zaštitu za medicinske sestre i tehničare održat će se 10.10.2019. godine u BKC Tuzla.

Svi zainteresovani su dobrodošli!

Nešto više o Seminaru o Demenciji možete pročitati OVDJE