srijeda 04 avg 2021

Sretan Vam 12. Maj-MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Svake godine u cijelom svijetu se 12. Maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti je tema koju je Međunarodno vijeće medicinskih sestara-tehničara (ICN) odabralo za obilježavanje ovogodišnjeg praznika. Ovo je prilika da se osvrnemo na izazove sa kojima se suočava sestrinstvo, na važnost i potrebu za ulaganjem u sestrinsku radnu snagu.

Zdravstveni radnici nalaze se u uslovima koji nadilaze uobičajeno funkcionisanje zdravstvenog sistema. Vrlo brzo, medicinske sestre i tehničari našli su se pred izazovom kako pomoći pojedincima i istovremeno očuvati zdravlje cijele zajednice. 

Stoga Vam se zahvaljujem na izuzetnim naporima i predanom radu, na borbi sa COVID-19 koji je nepredvidljiv i golim okom nevidljiv protivnik, na velikoj požrtvovanosti i nesebičnosti u obavljanju svih intervencija i aktivnosti, jer su upravo  ova izazovna vremena kojima danas svjedočimo prilika da pokažemo koliko smo kao pojedinci potrebni društvu, te u svoje lično ime, i u ime Komore zdravstvenih tehničara TK,

Čestitam Vam Međunarodni dan sestrinstva.

 

      PREDSJEDNIK KZT TK

Mirza Jahić, mag. sestrinstva

In memoriam: Rukib Mulalić, viši radiološki tehničar


Od posljedica infekcije koronavirusom, jutros je u Tuzli preminuo naš dugogodišnji član, Rukib Mulalić, viši radiološki tehničar. Rođen je 12.02.1955. godine u Lukavici, Općina Gračanica. Osnovnu, a potom i Medicinsku školu završio je u Tuzli 1973. godine. U JZU UKC Tuzla bio je zaposlen od 1973. godine, gdje je na poslovima glavnog tehničara Poliklinike za radiologiju proveo nepunih dvadeset godina, istovremeno obavljajući i stručne poslove u CT i angio dijagnostikama. Na Višoj radiološkoj školi diplomirao je 1981. godine u Sarajevu.

Također, kao spoljni saradnik obavljao je poslove instruktora praktične nastave iz radiološke tehnike u Medicinskoj školi u Tuzli. Bio je dugogodišnji mentor radiološkim i višim radiološkim tehničarima. Aktivno je bio uključen u osnivanje Komore zdravstvenih tehničara TK i Komore diplomiranih inžinjera medicinske dijagnostike F BiH. Rukib Mulalić objavio je 15 stručnih radova, te bio stručni saradnik u dva magistarska rada, educirani je ocjenjivač za poslove kvaliteta cine filma u radiološkoj dijagnosti.

Svoju profesionalnu djelatnost posljednjih godina Rukib Mulalić obavljao je u ZU Poliklinika Azabagić Tuzla, na poslovima CT dijagnostike.

VAŽNO-Otvoreni su telefonski brojevi za pružanje psihološke podrške uposlenima u zdravstvu koji su angažovani u borbi protiv COVID-19

Budući da zdravstvene ustanove rade u izuzetno otežanim okolnostima, Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji s Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), Ured za Bosnu i Hercegovinu organizovalo je pružanje psihološke podrške uposlenim u zdravstvu, telefonskim putem, kao prilagođenim načinom da se dođe do onih kojima je ovakav vid pomoći potreban. Ovaj vid podrške ima za cilj da se sačuva mentalno zdravlje onih osoba koje su tokom pandemije, upravo na svom radnom mjestu, najviše izložene različitim vrstama stresa povezanim s koronavirusom i iskreno pomogne svim kolegicama i kolegama u njihovom svakodnevnom obavljanju profesionalnih zadataka.

S tim u vezi, angažirani profesionalci iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja s područja Federacije BiH bit će dostupni za pružanje psihološke podrške i razgovor s uposlenima u zdravstvu, koji su angažovani u borbi protiv COVID-19 telefonskim putem radnim danima u periodu od 10:00 do 22:00 sata, te danima vikenda 24 sata. Brojeve telefona koji se mogu kntaktirati prema utvrđenom rasporedu termina u periodu od 22.02.-15.03.2021. godine možete pronaći ispod.

TELEFONSKI BROJEVI