nedjelja 19 maj 2019

Treći neonatološki simpozij - "Dan za novorođenče"

Treći neonatološki simpozij pod nazivom „Dan za novorođenče“ bio je izvrsna prilika da neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji pulmolozi, te akušerske i pedijatrijske sestre, razmijene iskustva i aktuelne informacije iz oblasti neonatologije i pulmologije. Organizatori simpozija su Univerzitetski klinički centar Tuzla i Udruženje pedijatara u BiH, dok su suorganizatori Ljekarska komora TK i Komora zdravstvenih tehničara TK.

Glavna tema simpozija je bila “Respiratorni problemi novorođenačke i rane dojenačke dobi”, a razgovaralo se o terapiji surfaktanta, bronhoopstrukcijama, respiratornom distres sindromu i neonatalnom mortalitetu.


“Prijevremeno rođenje je definisano kao rođenje prije 37. sedmice trudnoće i predstavlja najvažniju odrednicu nepovoljnih ishoda kod novorođenčadi, u smislu preživljavanja i kvalitete života. Globalno, to je vodeći uzrok perinatalnog i neonatalnog mortaliteta i morbiditeta zbog komplikacija, kao što su smanjen kapacitet disanja, poteškoće u ishrani, loša regulacija tjelesne temperature i visok rizik od infekcije. Današnjim izborom tema stavili smo akcenat na ovaj problem i lijekove koji se koriste u ovom slučaju”, istakla je prof.dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla na godišnjem nivou se rodi oko 290 prijevremeno rođene djece. Prijevremeno rođenom bebom smatraju se sve one koje su rođene prije 37. sedmice trudnoće.

Postoje razni faktori koji mogu dovesti do prijevremenog poroda, ali se ne zna šta ih tačno izaziva, niti kako ih zaustaviti. Brigu o prijevremeno rođenim bebama na Odjeljenju za novorođenče vodi pet neonatologa, subspecijalista zajedno sa educiranim osobljem. Zbrinjavanje i reanimacija su prvi koraci u pomoći novorođenčadi, kako bi se premjestila na viši nivo intenzivnog liječenja.

NAJAVLJUJEMO-Treći neonatološki simpozij


Poštovane kolegice i kolege,

Univerzitetski klinički centar Tuzla i Udruženje pedijatara u BiH organizator su Trećeg neonatološkog simpozija koji će se održati u Tuzli, 17. maja 2019. godine.

Simpozij koji će se održati pod nazivom "Dan za novorođenče" i bit će izvrsna prilika da neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji pulmolozi, te akušerske i pedijatrijske sestre, razmijene iskustva i aktuelne informacije iz oblasti neonatologije i pulmologije.

Glavna tema simpozija će biti “Respiratorni problemi novorođenačke i rane dojenačke dobi”.

Organizatori za cilj imaju prikazati najsvježija iskustva iz prakse u dijagnostičkim i  terapijskim procedurama iz pomenute oblasti, ali i omogućiti priliku za uspostavljanje novih prijateljskih i stručnih kontakata.

Učesnici simpozija su oslobođeni plaćanja kotizacije, a učešće će biti bodovano od strane Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK. Radovi objavljeni na simpoziju bit će štampani u časopisu UKC Tuzla, Acta Medica Saliniana.

Radujemo se vašem dolasku i ugodnom druženju i želimo da iz Tuzle ponesete lijepe uspomene i nova iskustva.

PROGRAM


Predsjednica organizacionog odbora

Prof. dr. Fahrija Skokić

Čestitka povodom 12. maja