petak 19 jul 2019

Uskoro uvođenje elektronskih knjižica u TK

Uskoro bi papirni recepti kao i stara zdravstvena knjižica trebali otići u prošlost, a za građane Tuzlanskog kantona se uvode elektronske knjižice i recepti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju informatizacija zdravstvenog sistema na području Tuzlanskog kantona, ono što se trenutno radi je realizacija projekta implementacija elektronskog recepta. To bi u zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona dovelo do znatnih ušteda. Zavod zdrastvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je u prošloj godini otvorio javni poziv za idejno rješenje projekta elektronskog recepta, međutim, mi smo bili ubjeđeni da ćemo ga do kraja prošle godine implementirati na području cijelog kantona, no to se nije desilo. Svi ti postupci su podložni žalbama i to je razlog zašto se do sada projekat nije realizirao - kazao je za Tuzlarije Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva.

Dodaje da bi prema informacijama sa kojima trenutno raspolaže, Zavod za javno zdravstvo uskoro trebao raspisati novi javni poziv za implementaciju elektronskog zdravstvenog recepta. 
Nakon što zaživi upotreba elektronskih recepata, krećemo odmah i sa implementacijom elektronskih zdravstvenih knjižica. Nosioci tih legitimacija imali bi znatno veće pogodnosti nego kod obične zdravstvene knjižice koje su i dalje aktuelne. Temeljni koraci su urađeni 2014. godine, a sada bi, konačno, trebala da uslijedi i realizacija cijelog projekta - ističe Hadžiefendić za Tuzlarije. 

Informatizacija sistema omogućit će brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu. 

Kada su u pitanju pogodnosti, nosioci elektronskih zdravstvenih knjižica više neće morati ovjeravati knjižice. Biće sadržani svi podaci o pacijentu kao npr. o bolestima koje pacijent ima, zatim podaci o osiguranju, o plaćanju lijekova i slično. To će značiti velike olakšice za pacijente, ali i uposlenike u zdravstvenom sektoru, samim tim što će svi podaci biti na jednom mjestu. Dakle, jedna velika pogodnost i neminovnost koja nas očekuje u budućnosti. Upravo je ovaj sistem jedan od elementarnih koraka i za pristup Evropskoj uniji - kaže Hadžiefendić. 
Sudeći prema najavama iz Ministarstva zdravstva, implementacija oba ova projekta trebala bi biti završena do kraja ove godine.

Izvor (Tuzlarije.net)