četvrtak 18 jul 2024

COVID-19 uvršten na Listu profesionalnih bolesti

S ciljem veće zaštite zdravstvenih radnika, zamjenik premijera i federalni ministar  rada i socijalne politike Vesko Drljača uvrstio je COVID-19 na Listu profesionalnih bolesti, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.
 
Kako je saopćeno, s obzirom da je za vrijeme pandemije korona virusa u Federaciji BiH više od dvije stotine zdravstvenih radnika inficirano ovim smrtonosnim virusom, a njih čak osamdeset je u nekoj vrsti izolacije, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostavili su Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike inicijativu za svrstavanje COVID-19 oboljenja izazvanog SARS-CoV-2 na ovu listu.
 
Profesionalnim se smatraju one bolesti koje su prouzrokovane dužim štetnim neposrednim djelovanjem u procesu rada ili radnoj sredini, kao što su poslovi gdje su radnici izloženi hemijskim, fizičkim ili biološkim uticajima.
 
Stav Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je da se u slučaju infekcije zdravstvenog radnika korona virusom može govoriti o profesionalnoj bolesti, uzimajući u obzir činjenicu da su oni zbog svog posla izloženi različitim opasnostima, a u konkretnom slučaju ovim virusom.
 
Nakon provedene procedure, federalni ministar donio je neophodne dopune ovog pravilnika i dostavio ih na objavu u Službene novine FBiH.
 
Ova dopuna Pravilnika podrazumijeva da će radnici u zdravstvu ubuduće imati puno veću zaštitu i beneficije s obzirom na okolnosti i opasnosti kojima se, zbog pandemije korona virusa, svakodnevno herojski izlažu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.