četvrtak 25 apr 2024

Otvoren dvodnevni VI Simpozij plućne bolesti

Danas je u Hotelu Tuzla otvoren Šesti simpozij „Plućne bolesti“, koji će trajati dva dana. Cilj simpozija je predstaviti problematiku dijagnostike i liječenja bolesti pluća, danas važnog i velikog zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog problema, te upoznati sudionike sa smjernicama savremenog načina liječenja.

Tokom svečane ceremonije otvaranja prisutnima se obratio načelnik Klinike za plućne bolesti doc. dr. Suvad Dedić, naglasivši da će ove godine biti obrađeno više tematskih jedinica koje su tražile kolege nakon prošlogodišnjeg simpozija. „Kada je u pitanju Klnika za plućne bolesti najveći broj hospitaliziranih pacijenata je sa hroničnom obstruktivnom bolesti pluća, jer svaki peti bolesnik s tom bolesti  je bio hospitaliziran zadnjih devet godina na našu kliniku, zatim upale gornjih i donjih disajnih puteva i povećan procenat oboljevanja od raka pluća“, ističe doc. dr. Dedić.

Simpozij je namijenjen ljekarima porodične medicine, specijalistima i specijalizantima pulmologije, pedijatrije, urgentne i porodične medicine. “ Od velikog je značaja simpozij za razmjenu iskustava iz primarne zdravstvene zaštite, zatim dajemo protokole kako poštovati određene protokole u dijagnostici, te kako određene algoritme u liječenju određenih bolesti“, naglasio je doc. dr. Dedić.

Tokom simpozija  planirano je održavanje radionica o temama Interventni ultrazvuk u pulmologiji, Poremećaj disanja u snu i Uticaj zagađenog okoliša na zdravlje ljudi.

Organizatori Simpozija su Klnika za plućne bolesti JZU UKC Tuzla, Ljekarska komora TK, Komora zdravstvenih tehničara TK i Udruženje respiratorne medicine. 

Na VI Simpoziju plućne bolesti s međunarodnim sudjelovanjem će biti predavači iz Turske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.