petak 26 apr 2024

Usmjeravanje pažnje na prijevremeno rođenje djece

17. Novembar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci. Tim povodom danas je na platou ispred Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla upriličeno puštanje ljubičastih balona u zrak, koji simbolizaraju nedonoščad koja treba da se vinu u visine i imaju kvalitetan život, kao njihovi vršnjaci rođeni na vrijeme.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. nedelje trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Prema riječima prof. dr. Fahrije Skokić, pomoćnika direktora za medicinska pitanja UKC Tuzla „Bez obzira u kakvom poslu bili, već pet godina zaredom uvijek nađemo vremena da pustimo balone u zrak i poredamo čarapice, jer je to simbolika koju rade svi u svijetu da se skrene pažnja na prijevremeno rođenu djecu. Svake godine se u svijetu rodi oko 15 miliona prijevremeno, a 1 milion ne dočeka svoj peti rođendan“.

Od 184 zemlje u zadnjem istraživanju, Bosna i Hercegovina je bila na 130 mjestu po učestalosti prijevremeno rođene djece, a Tuzlanski kanton se drži na nekih 7,4% učestalosti na 4.000 porođaja godišnje.

Moderna medicina nudi mnogo više mogućnosti za održavanje patoloških trudnoća i zbog toga dolazi do veće učestalosti rađanja djece prije vremena, a taj problem je prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija koja je pokrenula akciju pod nazivom "Rođeni prerano".








                                                                                                    Ivana Stjepić, pedijatrijska sestra

Prijevremeno je rođena i današnja pedijatrijska sestra Ivana Stjepić, koja sada radi na intenzivnoj njezi Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla i pomaže nekim novim bebama da prežive. „Prije 32 godine ja sam rođena prijevremeno i danas je moj dan. Iako se djeca rode prije termina, zahvaljujući doboj njezi i pažnji, sve može biti na kraju dobro. Zahvalna sam svima što obilježavamo ovaj dan“, poručila je Ivana Stjepić.