utorak 16 apr 2024

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se 29. Oktobra već zadnjih petnaest godina širom svijeta. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na Klinici za neurologiju JZU UKC Tuzla.

„Moždani udar je najčešća neurološka bolest odrasle dobi i najmanje 50 posto svih posteljnih kapaciteta Klinika za neurologiju u svijetu su zauzete bolesnicima sa moždanim udarom,“ izjavio je prof. dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Već desetak godina broj primljenih pacijenata na ovu kliniku na godišnjem nivou je oko 1.600, od kojih je najmanje 1.100 pacijenata s moždanim udarom, odnosno, dvije trećine pacijenata na ovoj klinici su, kako ističe prof. Smajlović, zbog simptoma akutnog moždanog udara.

Moždani udar se nalazi na drugom, odnosno trećem mjestu, iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja, kao uzrok smrtnosti, a nastaje zbog patološkog procesa na nekom od krvnih sudova.

Šef jedinice za moždane udare Klinike za neurologiju UKC Tuzla doc. dr. Zikrija Dostović ukazuje da je najbitnije na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara, a to su najčešće glavobolja, poremećaj svijesti, utrnulost, slabost u ruci i nozi, poremećen govor, oslabljen vid, te nestabilnost. 

Veoma je bitno da prilikom pojave prvih simptoma se ne čeka duže od 24 sata, nego da se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu, a to je najčešće Služba hitne medicinske pomoći. 

Prema riječima dr. Biljane Kojić s Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju UKC Tuzla, najznačajniji nepromjenjivi faktori za moždani udar su dob, spol, rasa i naslijeđe. Dob je najjači prediktor, jer starost utiče na pojavu cerebrovaskularnih inzulta, a drugi faktor je spol, s obzirom da muškarci češće obolijevaju, ali žene znatno više umiru.

Studije su pokazale da sniženje dijastolnog pritiska od 5 do 6 mm živinog stuba može smanjiti rizik od moždanog udara čak za 42 posto, što pokazuje koliko je značajna regulacija krvnog pritiska. 

Organizaciji obilježavanja Dana moždanog udara, uz ljekare Klinike za neurologiju UKC Tuzla pridružili su se i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a planirane su i javne promocije zdravlja u tržnim centrima.