srijeda 01 maj 2024

Deseta "Tuzlanska ORL škola"

Danas se u Kongresnoj sali Hotela Tuzla održava deseta po redu „Tuzlanska ORL škola“, čiji su organizatori Klinika za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla, Istanbul Medeniyet University, Medicinski fakultet Tuzla, Udruženje otorinolaringologa i cervikofacijalnih hirurga FBiH i Ljekarska komora TK. Polaznici škole imati će priliku poslušati predavače iz Turske, Malezije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tuzlanska ORL škola organizovana je u okviru nastojanja da se stalnom edukacijom i razmjenom iskustava podiže nivo usluga prema krajnjim korisnicima. U okviru škole će biti upriličen i Workshop „Vertigo day“.

A zbog čega Vertigo day, odgovor nam je dao prof. dr. Fuad Brkić, načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla, a to je da: „Problem vrtoglavice je problem u cijelom svijetu, znači dijagnoza odnosno postavljanje terapije. Mi se zato svakodnevno trudimo da edukacijom proširimo naša znanja, a sve u cilju podizanja kvaliteta usluga prema pacijentima“.

O saradnji između stručnjaka iz Turske i Malezije s JZU UKC Tuzla, govorio nam je prof. dr. Mahmut Tayyar Kacioglu iz Turske: „Naša saradnja datira posljednjih deset godina i ona je veoma uspješna. Ove godine predavači su čuveni eksperti iz Turske i Malezije o problemima vrtoglavice“. 

Na poziv kolege dr. Mahmuta iz Turske na desetu Tuzlansku ORL školu stigla je i dr. Zuraida Zainun iz Malezije. Dr. Zuraida se bavi problemom rehabilitacije pacijenata sa vrtoglavicom, a autorica je priručnika za pacijente, koji im pomaže da u kućnim uslovima, uz jednostavne vježbe, ublaže vrtoglavicu.