petak 26 apr 2024

Aktivno učešće ljekara i medicinskih sestara sa Klinike za hirurgiju UKC Tuzla

Na 12. Kongresu Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju s međunarodnim sudjelovanjem i 1. Kongresu Društva medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, koji je održan od 7. do 10. juna 2017. godine u Opatiji, aktivni učesnici su bili Doc. dr. Fuad Pašić, Mr.med.sci.dr. Amir Tursunović, Dr. Maid Omerović, Dipl.med.sestra Samra Osmančević, Dipl.med.sestra Ankica Soldar i Dipl. med.sestra Zemira Đulović sa Klinike za hirurgiju UKC Tuzla.

Dr. Maid Omerović održao je stručno predavanje u specijalizantskoj sesiji na temu „Edukacija specijalizanata hirurgije u FBiH“, Mr.med.sci.dr. Amir Tursunović je održao stručno predavanje „Inguinal haernia repair with local anesthaesia, initial results“,
Dipl.med.sestra Samra Osmančević stručno predavanje „Multidisciplinarni pristup u zdravstvenoj njezi barijatrijskih pacijenata“, Dipl.med. sestra Zemira Đulović „Suvremeni procesi zdravstvene njege“.

 

Na kongresu i ovaj put su bili predstavnici bolnice St. Mark´s iz Londona u sklopu St. Mark´s Day-a na kojem su stručnjaci sa ovog uglednog britanskog i međunarodnog referalnog centra za bolesti crijeva zajedno s domaćim stručnjacima predstavili nove spoznaje i dostignuća na području digestivne kirurgije.Radovi prezentirani na ovom kongresu će biti objavljeni u časopisu Acta Chirurgica Croatica.

Izvor (Tuzlarije.net)