petak 29 mar 2024

Održan 287. Stručni sastanak na JZU UKC Tuzla

U amfitetaru Klinike za interne bolesti UKC Tuzla prema planu edukacije medicinskih sestara/tehničara, u petak 08.09.2017. godine održan je 287. Stručni sastanak uz veliki broj prisutnih.

Prvu temu pod nazivom: „Proces zdravstvene njege kod akutnih povreda šake“, predstavila nam je Alma Dorić, medicinska sestra s Klnike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju. Na samom početku nas je upoznala čime se to bavi plastična i rekostruktivna hirurgija, zatim s anatomijom i biomehanikom šake, te akutnim povredama šake koje su najčešće,  a uzroci mogu biti, posjekotine, padovi, nesreće na poslu, nasilje.... Kroz rad je prezentiran i slikovit prikaz operativnog postupka kod pojedinih vrsta povrede šake. Protokol kojeg se trebamo pridržavati kod čuvanja amputata do replantacije jeste da amputat (bez čišćenja na terenu) treba umotati u sterilnu gazu, potom u kesu koja se potapa u fiziološki rastvor sa ledom, čime se dobije na vremenu i smanjuje potreba amputata za kisikom. U periodu od 2011. do 2017. godine  na odjeljenju za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u UKC-u Tuzla bilo je ukupno 123 operacije na šaci. Operacija replantacije cijele šake nije bilo, jer su to uglavnom bile replantacije prstiju. Zdravstvena njega pacijenata prije i nakon operacije također igra značajnu ulogu u oporavku pacijenta i njegovom vraćanju svakodnevnim aktivnostima. U zaključku je navela da od kvalitetno sprovedene zdravstvene njege i prikladne rehabilitacije uveliko zavisi ishod i uspjeh rekonstrukcije uopšte.














 

                  (Alma Dorić, medicinska sestra)                                                         (Ivana Sabitović, medicinska sestra)

Drugi rad, na temu "Epistaksa" prezentovala je medicinska sestra s Klinike za bolesti uha, grla i nosa, Ivana Sabitović. U uvodnom izlaganju medicinska sestra Sabitović je pojasnila da Epistaksa predstavlja naziv za krvarenje iz nosa. Prema njenim riječima, razlikujemo prednje i stražnje krvarenje iz nosa, ovisno o tome slijeva li se krv iz nosnica ili u ždrijelo. Krvarenje iz nosa je najčešće posljedica spoljašnje traume nosa, infekcije, hipertenzije, hemoragične bolesti... U radu je dat slikovni prikaz na koji način zaustaviti krvarenje iz nosa, kao i pojašnjenje kako se sprovodi kauterizacija kapilara u nosu i prednja i stražnja tamponada.