srijeda 24 apr 2024

Preko 300 oboljelih od multiple skleroze registrovano u TK

Svjetski dan multiple skleroze u svijetu se od 2009. godine obilježava u više od 67 zemalja širom svijeta i to zadnje srijede u mjesecu maju. Tim povodom je Klnika za neurologiju UKC Tuzla u saradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze TK, organizovala konferenciju za medije. Učesnici konferencije bili su prof. dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Mirjana Vidović, dr. Adnan Burina, mr. med. sci. , Alma Vuleta, glavna sestra Klnike za neurologiju i Vahida Hajdarbegović, sekretar Udruženja oboljelih od multiple skleroze TK. 

„Multipla skleroza je oboljenje koje obuhvata preko 3 miliona ljudi širom svijeta, tako da možemo reći da je to globalni svjetski problem. Multipla skleroza je najčešće hronično generalizirajuće oboljenje zdravog nervnog sistema. Što se tiče Bosne i Hercegovine spadamo u zemlje sa visokim rizikom oboljevanja,“  izjavio je prof. dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

U Tuzlanskom kantonu registrovano je preko 300 oboljelih, ali se pretpostavlja da je taj broj daleko veći. 

Prema riječima prof. dr. Mirjane Vidović to je oboljenje koje zahvata dva puta češće žene nego muškarce, i to u dobi od 20 do 40 godina starosti. Simptomi multiple skleroze su raznoliki, a najčešči tip multiple skleroze jeste oblik koji ide sa periodima poboljšanja i pogoršanja. Ne treba zanemariti ni prve simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, slabost jedne strane tijela, pad vida na jedno ili oba oka, duple slike, jer sve to može biti početak bolesti multipla skleroze.

O ulozi medicinske sestre/tehničara u njezi oboljelih od multipla skleroze govorila nam je Alma Vuleta, glavna sestra Klnike za neurologiju UKC Tuzla. „Medicinske sestre/tehničari su dio tima koji dijagnostikuje, liječi i prati oboljele od multipla skleroze. Pored osnovne zadaće da sudjeluju u samom liječenju, medicinske sestre/tehničari imaju obavezu da pomognu oboljelim tako što će biti podrška, kako da se oboljeli od multipla skleroze najbolje nose sa problemima koji dolaze“.

Vahida Hajdarbegović, sekretar Udruženja oboljelih od multipla skleroze TK, koje postoji od 2003. godine, govorila je o problemima sa kojima se oboljeli susreću, a to je neodstatak fizikalne terapije i problem lijekova. 

Ove godine se dva dana sprovode aktivnosti povodom obilježava Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze i to tako što će u utorak  30.05 2017.godine biti organizovana akcija “Ples za MS” na Trgu Slobode u Tuzli sa početkom u 12 sati, te predavanja u srijedu 31.05.2017.godine u Dramar centru u Tuzli sa početkom u 12 sati.