utorak 23 apr 2024

Održan Drugi neonatološki simpozij

U organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženje pedijatara u BiH, u petak 12. Maja održan je Drugi neonatološki simpozij pod nazivom „Dan za novorođenče“. Simpoziju je prisustvovalo preko 300 učesnika, gdje je predstavljeno 15 stručnih radova sa kojima se svakodnevno susreću neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji hirurzi, ljekari porodične medicine, te akušerske, pedijatrijske i patronažne sestre.

Prema riječima prof. dr. Fahrije Skokić, predsjednice Organizacionog odbora Drugog nenonatološkog simpozija i pomoćnika Direktora za medicinska pitanja UKC Tuzla  „Danas ćemo imati u fokusu novorođenče,  koje je rođeno prije vremena, tzv. nedonošće, te će zaista biti jedna korektna razmjena iskustava, ali i radovi obogaćeni za jednu novu spoznaju, kako bi pomogli našim najmanjim i najzahtjevnijim pacijentima“.

U sklopu Drugog nenoatološkog simpozija obilježen je i 12. Maj, Međunarodni dan sestrinstva, jer i jedno i drugo imaju zajedničke korijene, vezano za brigu o porodiljama i novorođenčadima.

„Naša uloga medicinskih sestara i tehničara  je da smo postali nezamjenjiv član jednog tima, zbog toga što savremena medicina poznaje samo timski rad, bilo da se radi o primarnoj ili sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Sa statusom medicinskih sestara/tehničara svih profila u Tuzlanskom kantonu možemo biti zadovoljni, govoreći prvenstveno o UKC Tuzla, jer imamo svoje mjesto, jasne kompetencije šta radimo i kako radimo, stoga bih rekao da imamo zadovoljavajući status. Govoreći globalno, s obzirom da razmjenjujem iskustva sa svojim kolegama širom BiH, jedna visokoobrazovana sestra nije prepoznata u zdravstvenom sistemu, ali vremenom će se i to promijenti“, izjavio je diplomirani medicinski tehničar Mirza Jahić, pomoćnik Direktora za sestrinstvo UKC Tuzla i Predsjednik Komore zdravstvenih tehničara TK. 

Drugi simpozij nenonatologa svečano je proglasio otvorenim ministar zdravstva TK dr. Bahrudin Hadžiefendić, naglasivši da Ministarstvo i Vlada TK pružaju podršku edukaciji svih profila zdravstvenih radnika.