četvrtak 25 apr 2024

Okrugli stol na temu "Rezistencija je u vašim rukama"

U organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, povodom 5. Maja Svjetskog dana higijene ruku u Hotelu Tuzla, održan je okrugli stol na temu „Rezistencija je u vašim rukama“. Moderator okruglog stola je prof. dr. Fahrija Skokić.

„Velika je važnost jednog ovakvog skupa, jer se govori o prevenciji intrahospitanih infekcija na koje smo svi jako osjetljivi i koje su odgovorne za povećanje smrtnosti pacijenata i veće bolničke troškove. Ako jednim jednostavnim postupkom, koji ništa ne košta, a to je pranjem ruku, možemo spriječiti posljedice, onda zaista treba obilježavati ove dane i podizati svijest o važnosti pranja ruku“, istakla je prof. Skokić.

Prof. Skokić ukratko nam je napravila uvod i pojasnila da je sve počelo davne godine u 19. vijeku kada je jedan ginekolog porijeklom Mađar u Austriji, primjetio da između dva porođaja ne pranje ruku dovelo do veće smrtnosti žena, u odnosu na babice koje su prale ruke. To je do danas evidentirano kao značajan napredak u medicini. Na ovaj postupak je ukazala i prva medicinska sestra Florence Nightingale, kada su bili u pitanju ranjenici.

5. Maj se u svijetu obilježava i kao Međunarodni dan babica, te je Svjetska zdravstvena organizacija odredila taj datum i za Svjetski dan higijene ruku, jer je sve nekako počelo iz porodilišta.

„S obzirom da to nije važno samo za porodilište nego za sve bolničke, odnosno hospitalne prostore, jako je važno svaki dan o tome pričati i na tu temu razgovarati“, zaključila je prof. Skokić. 

Redovna higijena ruku je jednostavan i jeftin način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti.