petak 19 apr 2024

Održan Simpozij "Treći majski alergološki dani"

U organizaciji Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, uz saradnju sa Uduženjem respiratorne medicine BiH, Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK, a pod pokroviteljstvom Vlade TK, danas je u Dramar centru u Tuzli održan Simpozij „Treći majski alergološki dani“. Cilj simpozija je prezentacija saznanja i iskustava iz oblasti alergologije i uspostavljanje stručnih i prijateljskih kontakata.

„Ovaj događaj upriličimo svake godine u maju povodom Svjetskog dana astme, tako da ćemo danas više obrađivati astmu, koja je svjetski globalni problem i u porastu je. Ove godine simpozijumu prisustvuju i kolege iz Slovenije, da iznesemo novine kada su u pitanju alergijske bolesti. Mi okupljamo stručnjake iz svih oblasti medicine koji se bave alergijskim bolestima, to su pulmolozi, internisti, pedijatri i svi drugi koji imaju istu problematiku sa narastajućim alergološkim oboljenjima“, u svom obraćanju istakao je doc. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti.

Prema podacima Evropske agencije za kliničku alergologiju, smatra se da će do 2025. godine u svijetu 4 milijarde ljudi bolovati od nekog vida alergijske bolesti.

„I na našem području su alergijske bolesti u porastu, naročito astma, alergijski rinitis i alergija na hranu kod djece mlađe od tri godine starosti. Također, nije zanemaren ni atopijski dermatitis“, naglašava docent Dedić. 

Danas je obrađeno deset tematskih jedinica, koje su bile isključivo bazirane na dijagnostici i terapiji ovih oboljenja.