nedjelja 28 apr 2024

Na UKC Tuzla otvoren renoviran prostor ginekološke onkologije

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla upriličeno je svečano otvorenje renoviranog prostora gineokološke onkologije. Osnovni cilj je povećanje kvaliteta pružanja usluga i humanizacije odnosa prema pacijenticama oboljelim od raka genitalnih organa, najosjetljivijoj populaciji.

Prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo, je istakla da nijednu pacijenticu oboljelu od raka grlića materice nismo uputili nigdje na liječenje izvan BiH.

“Naši rezultati i mjerodavni faktori upravo govore o tome da se ovdje posao obavlja na visokom nivou, na šta smo posebno ponosni. Bilo je potrebno da znanje i iskustvo u unapređenju dijagnostike prenesemo na najosjetljiviju populaciju, a to su žene. To je razlog zbog čega smo odlučili da zajedno sa našim prijateljima otvorimo prostorije ginekološke onkologije”, rekla je prof. dr. Ljuca.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u 2016. godini, pruženo je 38. 000 usluga i 80. 000 raznih pregleda, a rođeno 3.674 novorođenčeta, što ovoj Klinici daje epitet najvećeg porodilišta u BiH.

Prema riječima doc. dr. Nešada Hotića, direktora UKC Tuzla, otvaranje ginekološke onkologije će napraviti bolji ambijent i bolji osjećaj pacijentica, te se nada da će moći odgovoriti svim zadacima i uspjeti u nastojanjima da postane jedan od regonalnih lidera u zdravlju građana.

Ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona dr. Bahrudin Hadžiefendić čestitao je zaposlenicima Klinike za ginekologiju na uspješnoj realizaciji projekta i istakao da je danas na kolegiju Vlade Tuzlanskog kantona predočen izvještaj o poslovanju UKC Tuzla, koji ne samo da je od strane nevladinog sektora proglašen za najbolju zdravstvenu ustanovu, nego je nakon deset godina uspio i pozitivno poslovati. Ministar Hadžiefendić je ovom prilikom najavio i otvaranje Odjeljenja za humanu reprodukciju na istoj klinici.

Na ceremoniji je istaknuto da UKC Tuzla predstavlja veliki značaj za sve građane Tuzlanskog kantona, stoga i podrška Vlade Tuzlanskog kantona pri realizaciji ovog projekta nikada nije i neće izostati.