četvrtak 02 maj 2024

Saradnja KCUS i UKC Tuzla radi bolje zdravstvene usluge pacijentima

Aktuelni menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom, posjetio je danas Univerzitetski klinički centar Tuzla. Povod za sastanak bila je saradnja zdravstvenih ustanova, koja će u narednom periodu rezultirati pružanjem bolje zdravstvene njege pacijentima.

„U prijašnjim kontaktima sa direktorom Hotićem započeli smo jako puno tema. Zdravstveni sistem KCUS je naslijeđen kao veoma težak, poznato je da je naš menadžment prije godinu dana naslijedio ustanovu sa 100 miliona KM duga. Mi sada svi želimo da sačuvamo zdravstveni sistem i pružimo bolju zdravstvenu uslugu.“ , rekla je prof. dr. Izetbegović na sastanku.

Istakla je i da se reforme zdravstvenog sistema trebaju kretati prema racionalizaciji.

Prema njenim riječima jedna od osnovnih putanja je određivanje puta pacijenta, dakle da pacijent u što kraćem roku dobije efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Doc. dr. Nešad Hotić u svojoj izjavi je saopštio "Mi smo deficitarniji sa kadrom i opremom. Saradnju smo počeli u situaciji u kojoj su dobitnici obje ustanove, ali i pacijenti. Naši doktori iz Klinike za očne bolesti odlaze i rade edukaciju i pomažu našim kolegama u Sarajevu. S druge strane u Klinici za dječije bolesti smo otvorili onkološko odjeljenje u čijem radu nam pomažu sarajevski ljekari".  

Na kraju su naglasili da će se u narednom periodu govoriti o novim oblicima saradnje koja će rezultirati boljim uslovima rada ljekara, stvaranju mogućnosti za dodatno zapošljavanje medicinskog osoblja i kvalitetnijom zdravstvenom uslugom u korist pacijenata.