ponedjeljak 29 apr 2024

24. mart-Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. marta, s ciljem podizanja svijesti javnosti o tuberkulozi, jednim od vodećih javno-zdravstvenih problema. Uvođenjem cjepiva protiv tuberkuloze vjerovalo se da će ova bolest biti iskorijenjena, ali na žalost tuberkuloza je i danas najčešći uzročnik smrti među svim zaraznim bolestima.

U 2016. godini kroz Odjeljenje tuberkuloze Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla prošlo je 170 oboljelih od tuberkuloze. Od tog broja novooboljelih je bilo 160 a samo 10 osoba su bili povratnici.Prema riječima prim.dr. Kemije Prohić Paravlić najviše oboljelih je sa područja Općine Živinice.

„U tih 160, 100 je bilo dokazane tuberkuloze, 70 slučajeva direktno pozitivnih koji su zarazni za okolinu, a 30 je dokazano na podlogama. Ostalo čini vanplućna tuberkuloza, koja nije opasna za svoju sredinu i okolinu“, navela je prim.dr. Kemija Prohić- Paravlić, šefica Odjeljenja za tuberkulozu.

U 2016. godini od tuberkoloze je umrlo 11 pacijenata s Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla. Riječ je o tri slučaja čiste tuberkuloze, dok su kod ostalih pacijenta bila prisutna i druga oboljenja. Inače, BiH spada u zemlje sa visokim rizikom oboljevanja od tuberkuloze. Najveća incidenca oboljenja bila je 2007. godine, kada se broj oboljelih kretao od 60 do 80 na 100.000 stanovnika. Dvije godine kasnije broj oboljelih počeo je opadati, da bi 2015. i 2016. godine incidenca oboljelih pala ispod 50.

"Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem od oboljelih sa tuberkulozom pluća ili tuberkulozom grkljana, najčešće kašljanjem, kihanjem, govorom ili pjevanjem" pojašnjava doc. dr. Šefika Umihanić, specijalista pneumofiziolog.

Simptomi bolesti se javljaju sa povećanom temperaturom, kašljem, iskašljavanjem sukrvice, noćnim preznojavanjem, gubitkom na težini, te gubitkom apetita. 75 % oboljelih ima simptome ili oni budu otkriveni na vrijeme, ali 25 % su latentni slučajevi ili se kod njih bolest otkriva aktivnim traganjem za kontaktima od ranije oboljelih.