ponedjeljak 29 apr 2024

Najavljeno obilježavanje Purple day ili Ljubičastog dana u Tuzli

Epilepsija je neurološki poremećaj izazavan abnormalnom aktivnošću nervnih ćelija. Manifestuje se ponavljanjem epizoda napada, tokom kojih može doći do djelimičnog ili potpunog gubitka svijesti, neuobičajenih pokreta vilice, ukočenosti i poremećaja govora, grčenja mišića, kao i gubitka svijesti. Prema statističkim podacima 50 miliona osoba širom svijeta ima epilepsiju.

Klinika za neurologiju UKC Tuzla se i ove godine sa različitim aktivnostima pridružila svjetskoj zajednici u pružanju podrške oboljelim od epilepsije, koji se u svijetu obilježava 26. marta kao Purple day ili Ljubičasti dan.

Prema riječima načelnika Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Osmana Sinanovića, broj oboljelih od epilepsije u BiH je isti kao i u svijetu, što znači da 1 do 2% ukupne svjetske populacije boluje od epilepsije. 

U  ovogodišnje obilježavanje Dana podrške osobama sa epilepsijom ove godine se uključila i Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla. Prim. dr. Nevzeta Mustafić, neuropedijatar Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla je istakla "Mislim da svi treba da radimo na tome da se skine stigmasa oboljelih od epilepsije. Svojim aktivnostima želimo pružiti podršku oboljelima i ukazati na to da oni nisu sami. Epilepsiju treba prihvatiti i naučiti živjeti s njom, ali pacijenti trebaju znati da se u velikom procentuova bolest zna izliječiti. Najvažnije je da pacijenti, a u našem slučaju i roditelji oboljele djece, prihvate bolest, te da o tome obavijeste prijatelje, učitelje u školi, vaspitače u obdaništu i slično." 

Klinika za neurologiju UKC Tuzla organizovat će javnu akciju za građane koja će se održati u nedjelju, 26. marta, sa početkom u 11 sati, u Bingo City Centru. Za građane će biti pripremljen promotivni materijal o epilepsiji, simptomima i uzročnicima ove bolesti. Također, ljekari, medicinske sestre i studenti Medicinskog fakulteta iz Tuzle će sa građanima razgovarati o ovom oboljenju i načinu pružanja pomoći osobama sa epileptičkim napadom, ali i pokazati podršku solidarnosti sa oboljelim od epilepsije.