ponedjeljak 29 apr 2024

Otvoren Centar za dojku na JZU UKC Tuzla

U cilju unapređenja i poboljšanja rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke danas je na UKC Tuzla održana svečana ceremonija otvaranja Centra za dojku. Pacijenti koji budu dolazili u Centar za dojku će primati sveobuhvatan, inovativan i saosjećajan tretman od iskusnih stručnjaka, koji se bave promjenama i bolestima dojke.

„Prema statističkim podacima UKC Tuzla, na godišnjem novou se uradi oko 2.500 mamografija i više od 3.000 ultrazvučnihi pregleda, kao i oko 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka. Na mjesečnom novou se dijagnostikuje do 6 novootkrivenih karcinoma dojke. Također, sada se bavimo i preventivom, jer će se pojačati broj obavljenih skrininga pacijenata, kao i pregleda kako bi se u što ranijem periodu otkrila bolest, koja je nažalost sve češća“, istakao je doc. dr. Nešad Hotić, generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla..

Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će ujediniti usluge iz oblasti rendgenskog slikanja dojki, ultrazvuka, mamografije, COR biopsija i punkcija pod kontrolom ultrazvuka.

"Važno je da imamo omogućenu biopsiju dojke, kao i posebnu tehniku, odnosno elastografiju, koju ćemo uz pomoć novog ultrazvučnog aparata uskoro početi primjenjivati. Nova usluga je od izuzetnog značaja, s obzirom da se ista dosad u našoj klinici nije primjenjivala, te su naše pacijentice morale ići izvan kantona", kazao je prof. dr. Haris Huseinagić,  načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla.

Svoju podršku u opremanju centra pružila je kompanija Avon sa novčanim iznosom od 62.285,03 KM, koja je u sklopu donacije uručila novi ultrazvučni aparat, te renoviranu čekaonicu. 

U Centru za dojku personalizovani multidisciplinarni tim omogućit će da svaki pacijent, uz maksimalno poštovanje njegovog digniteta, dobije i najbolju moguću njegu.