četvrtak 18 apr 2024

Ne postoji lijek za multipla sklerozu kojim bi se izlječila

Od maja 2009. godine se svaka zadnja srijeda obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje oboljelih od multiple skleroze Tuzlanskog kantona (UMSTK) su tim povodom organizovali konferenciju za novinare, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli.

Multipla skleroza (MS) je najčešća hronična autoimuna bolest centralnog nervnog sistema (mozga i leđne moždine). Uzrok još uvijek nije poznat, a najčešće se naziva i bolest sa 1.000 lica. Češće oboljevaju žene nego muškarci i to u dobi od 25. do 40. godina životne starosti“, riječi su prof.dr. Dževdeta Smajlovića, načelnika Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Doc. dr. Aida Šehanović je govorila o karakterističnim kliničkim simptomima, koji osim dijagnostičkog značenja imaju i prognostičku važnost.  Ona je istakla da kod većine pacijenata multipla skleroza započinje relapsom, što znači pojavu karakterističnih kliničkih simptoma kao što su poremećaji vida, motorički poremećaji, poremećaji koordinacije, promjene raspoloženja, otežano izgovaranje riječi i sl.

Bosna i Hercegovina se nalazi u zoni visokog rizika za multipla sklerozu. Na području Tuzlanskog kantona se nalazi preko 300 oboljelih od multipla skleroze, a zahvaljujući lijekovima koji su dostupni više nego prije, skraćeno je vrijeme od dijagnostike do terapije.

Na konferenciji je bila prisutna i diplomirana medicinska sestra Alma Vuleta, glavna sestra Klinike za neurologiju UKC Tuzla koja je naglasila da su medicinske sestre i tehničari prva linija u samom procesu edukacije pacijenata oboljelih od MS, jer edukuju pacijente kako koristiti terapiju, dijele informativne letke, te približavaju javnosti informaciju o svakodnevnom životu pacijenata sa MS.