četvrtak 25 apr 2024

Klinika za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla obilježila Svjetski dan srca

Klinika za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla se pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca. Tim povodom se danas 28.09.2017 godine organizovalo druženje i neposredni kontakt s pacijentima na Trgu Slobode u Tuzli.

Kardiovaskularne bolesti su oboljenja koja obuhvataju srce i krve sudove. Svake godine one su odgovorne za 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu, a očekuje se da će do 2030. godine njihov broj narasti na 23 miliona.

Prema riječima doc. dr. med. sc. Elmira Jahića, načelnika Klinike za invazivnu kardiologiju: „Bolesti kardiovaskularnog sistema u Tuzlanskom kantonu i uopće u Bosni i Hercegovini, nažalost zauzimaju prvo mjesto po broju smrtnosti. Danas želimo prilikom obilježavanja Svjetskog dana srca ukazati na promjenu odnosa nas samih prema nama samima. Tu podrazumijevamo redukciju riziko faktora, dakle onih faktora koji dovode do nastanka razvoja i usložnjavanja kardiovaskularnih bolesti. Prije svega mislim na prestanak pušenja, odsustvo fizičke aktivnosti, šećerna bolest, hipertenzija, gojaznost itd.“

 

                                                                          Doc. dr. med. sc. Elmir Jahić

Jedan od temeljnih razloga zašto imamo ovako veliku stopu smrtnosti je slaba zdravstvena prosvijećenost. Dobra je vijest da se većina kardiovaskularnih bolesti može prevenirati poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena, a za mnoge ove aktivnosti nisu potrebna finansijska sredstva. 

„Temelj zdravlja svakog pojedinca je da se mi sami brinemo o sebi povećanjem zdravstvene prosvijećenosti, da više pazimo na ono što je negativno za naš organizam, jer ako to ne budemo radili efekti će izostati“, zaključio je doc. dr. Jahić.