petak 19 apr 2024

U TK 2016. godine povećan broj oboljelih od karcinoma pluća

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka, koji se u svijetu obilježava svake godine 04. Februara, Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla danas je organizovala konferenciju za novinare. Učesnici konferencije bili su doc. dr. med. sc. prim.  Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti, doc. dr. Šefika Umihanić, šefica Odjeljenja za onkologiju Klinike za plućne bolesti i dr. Dženan Halilović, specijalista interne medicine.

„Rak pluća je jedan od vodećih po obolijevanju i uzroku smrtnosti u svijetu. Od 2011. – 2014. godine zabilježen je pad incidence obolijevanja od raka pluća, dok narednih godina imamo porast, gdje je 2016. godine bilo 286 novih slučajeva, u odnosu na godinu prije 46 slučajeva više. Najveći problem je što se pacijenti javljaju vrlo kasno, najčešće u završnom stadiju bolesti, kada naučna medicina može vrlo malo da uradi“, kazao je načelnik doc. dr. Dedić.

Uzroci nastanka raka pluća su prevashodno pušenje, neadekvatna ishrana, aero zagađenje, prekomjerno izlaganje radiološkoj dijagnostici, tuberkoloza pluća itd. Dok ostale vrste karcinoma bilježe pad incidence oboljevanja, broj oboljelih od karcinoma pluća u cijelom svijetu iz godine u godinu sve je veći.

 

Prema riječima šefice Odjeljenja za onkologiju doc. dr. Umihanić,  „Karcinom pluća je kompleksna bolest, koja se sastoji od dosta podtipova, kada se postavlja način i liječenje pacijenta, a podijeljen je u 4 stadija. U prvom stadiju ako se javi pacijent petogodišnje preživljavanje iznosi 60%, dok ukoliko se pacijent javi u 3 ili 4 stadiju petogodišnje preživljavanje iznosi 5%. To je svjetska statistika u koju se mi nažalost odlično uklapamo.“

Treba napomenuti da se uzroci obolijevanja od karcinoma pluća moraju razmatrati u mnogo širem obimu od onog isključivo vezanog za pušenje. Broj oboljelih je svake godine u porastu, gdje je muški spol znatno zastupljeniji, a najveći broj oboljelih se kreće od 51 – 65 godina starosti. Najbolji način dijagnoze za sada je bronhoskopija.

„Razvoj simptoma je takav da se javlja kasno i pacijenti na početku zanemaruju, odnosno simptome tipa kašlja i iskašljavanja i sukrvice liječe konzervativnom terapijom, tako da se na samom početku gubi dosta vremena“, izjavio je dr. Halilović, spec. interne medicine.

U Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla liječe se pacijenti od 14 godine, a najmlađi pacijent obolio od raka pluća ima samo 18 godina, nije pušač i dolazi iz ruralne sredine, što odmah eliminiše dva osnovna uzroka nastanka raka pluća, a to su pušenje i aerozagađenje.