četvrtak 25 apr 2024

280. Stručni sastanak medicinskih sestara/tehničara JZU UKC Tuzla

Dvije aktuelne teme predstavljene su na 280. Stručnom sastanku medicinskih sestara i tehničara, koji se kontinuirano održava početkom svakog mjeseca u amfiteatru Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

„Neinvazivna mehanička ventilacija u terapiji akutne egzacerbacije hronične opstruktivne plućne bolesti“  prva je tema  za mjesec Februar, koju nam je predstavila medicinska sestra Amra Fišeković, s Klinike za plućne bolesti. Na početku je iznijela podatak da je hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)četvrti uzrok sveukupnog mortaliteta u Evropi i Americi. Podaci pokazuju da U Evropskoj Uniji ukupni troškovi liječenja respiratornih bolesti iznose oko 6% od ukupnog zdravstvenog budžeta, a HOBP nosi 56% ovih troškova, troškovi usljed hospitalizacije pacijenata zbog  akutnih egzacerbacija HOBP najviše ekonomski opterećuju zdravstveni sistem. „Neinvazivna mehanička ventilacija (NIV) je oblik mehaničke ventilacije koji omogućuje ventilatornu podršku bez  potrebe invazivnog obezbjeđivanja disajnog puta (endotrahealnog tubusa)“, istakla je sestra Fišeković. Za kraj je naglasila da je educirana medicinska sestra nezamjenjiv dio tima za primjenu NIV, jer stepen obučenosti direktno utiče na uspjeh primjene NIV, posebno pri postavljanju maske i praćenju bolesnika.

 

Drugu temu pod nazivom „Neke karakteristike vizuelnih evociranih potencijala u pacijenata sa multiplom sklerozom“ predstavio je medicinski tehničar Nihad Tinjić, s Klinike za neurologiju. Multipla skleroza (MS) je hronično, inflamatorno, autoimuno oboljenje koje se karakteriše pojavom lezija ili tzv. plakova u moždanom tkivu, odnosno inflamacijom i demijelinizacijom nervnih vlakna, koja mogu dati različite simptome. Napomenuo je da MS se može javiti u životnom dobu između 15-te i 50-te godine starosti, rijetko ranije, a najćešće se javlja između 20-te i 40-te godine starosti.  Pojasnio je da vizuelni evocirani potencijali (VEP) predstavljaju funkcionalno testiranje, kojim se registruju električni biopotencijali kore mozga, nakon stimulacije optičkog nerva svjetlosnim podražajem.U pacijenata sa MS, dijagnoza potvrđena VEP-om je u vrlo visokom procentu, oko 90% slučajeva, jer VEP predstavljaju jako senzitivno neurofiziološko testiranje,  koje daje uvid u funkcionalno stanje vidnih puteva.