subota 20 apr 2024

JZU UKC Tuzla održao 279. Stručni sastanak medicinskih sestara/tehničara

U amfiteatru Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla 06. Januara 2017. godine održan je 279. Stručni sastanak medicinskih sestara i tehničara. Kao i uvijek prezentirane su dvije aktuelne teme.

Prvu temu pod nazivom „Mikrobiloški monitoring zraka u bolničkoj sredini“ predstavio nam je dipl.med.lab.ing. Sadik Jahić, s Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku. Svi mi dok dišemo znamo i da smo živi, a čovjek udahne otprilike 12 puta u minuti, odnosno 20.000 puta tokom dana i pritom unese 12.000 litara zraka u pluća, da bi pribavio kisik, neophodan za život i sve životne procese. Kroz rad nam je predstavio osnovne zagađivače zraka u bolnicama, te biološke zagađivače poput bakterija i plijesni. Kao najčešći uzročnik onečišćenja zraka je unutar bolnice koagulaza negativni stafilokok. Analiza rezultata sedimenta zraka po mjesecima u godinama ispitivanja, pokazala je da postoji sezonska varijacija u udjelu pozitivnih i negativnih rezultata (p<0,05). Sezonski monitoring može ukazati na postojanje kritičnih faktora, koji utiču na mikrobiološki kvalitete zraka u bolničkoj sredini i usmjeriti nas na otklanjanje istih. Određivanje standarda i normativa, kao zakonske regulative, bilo bi od izuzetne važnosti kako bi se jasno definisalo ko, kako, u koje vrijeme i na koji način se prikupljaju uzorci sedimenta zraka.

 

„Značaj faktora rizika u nastanku osteoporoze“ druga je tema koju nam je predstavila dipl.med.sestra Tatjana Paočić, s Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu. Definicija osteoporoze glasi: “Osteoporoza je sistemsko oboljenje skeleta karakterizirano niskom gustinom kosti i oštećenjem mikroarhitekture koštanog tkiva što dovodi do povećanja fragilnosti kosti i do povećanog rizika za koštane frakture“. Diplomirana sestra Tatjana istakla je da osteoporoza je najčešće metaboličko oboljenje i sve veći rpoblem populacije koja stari. Prvi pouzdani zanci osteoporoze su smanjenje tjelesne visine, deformacija kičme i pogrbljenost. Postojanje prijeloma kod najbližih srodnika i starosna dob značajno povećavaju izglede za nastanak osteoporoze.  Fizička neaktivnost i pušenje su  značajni  faktori  rizika u nastanku osteoporoze. To su riziko faktori na koje možemo uticati promjenom stila života i promjenom loših životnih navika. Na kraju je zaključila da prevenciju osteoporoze treba započeti u ranom djetinjstvu kako bi sačuvali zdravlje kostiju za budućnost. Prevencijom kao i edukacijom, potrebno je obuhvatiti sve uzraste i osobe oba spola.