utorak 22 okt 2024

JZNU Dom zdravlja Tuzla obilježio Međunarodni dan fizioterapeuta I fizikalne terapije

Međunarodni dan fizioterapeuta i fizikalne terapije obilježava se od 1951. godine u više od stotinu zemalja svijeta. Cilj je promocija fizioterapeutske struke i podizanje svijesti o djelotvornosti i uspjehu fizioterapeuta u prevenciji i liječenju različitih oboljenja.

Fizioterapeuti su zdravstveni radnici, kvalifikovani stučnjaci koji ljudima pomažu da ostanu pokretni i aktivni tokom života. Oni su eksperti za ljudski pokret koji svojim znanjima iz različitih nauka pomažu pacijenatima sa neurološkim, reumatskim, kardiološkim, respiratornim i drugim bolestima.


Dipl. fizioterapeut Nedim Zonić i dipl. fizioterapeut Asim Jajčanin  bili su u medicinskoj školi povodom svjetskog dana fizioterapeuta. Posjetili su svoje  kolege i učenike Srednje medicinske škole Tuzla, te su proveli vrijeme u neobaveznoj ali ozbljnoj komunikaciji oko struke i nauke u kabinetu za praktičnu nastavu. Inače Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Tuzla ima izuzetno visok stepen saradnje sa ovom obrazovnom ustanovm već dugi niz godina a što je i danas potvrđeno.

Svjetski dan fizioterapeuta bio je prilika i da dipl. med. teh. Eldin Hasanbašić, glavni medicinar Doma zdravlja Tuzla, posjeti svoje kolege u Centru. Hasanbašić je ovom prilikom čestitao kolegama njihov stručni praznik, istakavši da se oduvijek ovaj dio Dom zdravlja isticao izuzetnom stručnom kvalitetom rada ali i onda kada je bilo najteže. Ponosni smo što danas možemo reći da imamo izuzetan kadar po ovom pitanju a zajedničkim snagama, pokušat ćemo napraviti još bolje uslove za rad i boravak pacijenata, kazao je Hasanbašić.

 (Izvor: dztuzla.ba)