utorak 03 okt 2023

RTG uređaj uručen i Domu zdravlja u Kalesiji

Nakon uručenja savremenog rentgen aparata Domu zdravlja u Gradačcu, danas je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić jedan ovakav uređaj uručio i Domu zdravlja u Kalesiji. Radi se o nastavku projekta podrške Europske unije institucijama u Bosni i Hercegovini u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

 

„Uručenjem ove vrijedne donacije Domu zdravlja u Kalesiji nastavljamo realizaciju ovog izuzetno vrijednog projekta podrške zdravstvenim ustanovama na području našeg kantona, a koji doprinosi značajno povećanju kvalitete zdravstvenih usluga građanima. Ovaj uređaj omogućit će znatno kvalitetniji medicinski dijagnostički tretman građanima Kalesije, zbog koga više neće morati dolaziti u Tuzlu, nego će sve te usluge moći dobiti ovdje u Kalesiji", rekao je prilikom uručenja opreme premijer Kantona Kadrija Hodžić ističući da je ovaj projekat rezultat zajedničke aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona, zastupnika u Skupštini TK sa područja općine Kalesija, Općine Kalesija partnera projekta UNDP-a i Europske unije.

 

„Ova vlada ima za potrebu da na jednak način odgovori na potrebe svih građana u našem kantonu, što ovom prilikom činimo preko zdravstvenih usluga", zaključio je premijer Hodžić.

„Općina Kalesija kao osnivač JZU Dom zdravlja u više navrata do sada je pomagala nabavku opreme i neophodnog materijala za nesmetan rad ljekara i pomoći građanima naše općine. Hvala premijeru Hodžiću, ali i našem poslaniku u Skupštini Tuzlanskog kantona Dževadu Hadžiću, koji su uložili mnogo napora da ova donacija stigne u Kalesiju.

 

Sada će naši pacijenti moći brže da obave pregled bez odlaska u druge klinike gdje su bili primorani na čekanja i da to plaćaju. Mi ćemo nastaviti, onoliko koliko budžet dozvoli, da investiramo u Dom zdravlja i da pomažemo", rekao je načelnik Sead Džafić.

 

Svoje zadovoljstvo donacijom nije krio ni direktor Doma zdravlja Kalesija Ahmet Tuzlak.
„Ovo je jedan od najsretnijih dana u Domu zdravlja Kalesija. Naš RTG aparat u proteklom periodu nije radio što je stvaralo velike gužve i čekanja pacijenata, te se nadam da ćemo što prije ovaj donirani aparat staviti u funkciju za dobrobit svih naših građana", rekao je direktor Tuzlak i zahvalio se još jednom Vladi, Skupštini, Europskoj uniji svima koji su učestvovali u osiguranju ove donacije.


(Izvor: Vlada TK)