četvrtak 28 mar 2024

04. Februar-Svjetski dan borbe protiv raka

Svake godine, 04. februara, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

U 2019. godini Svjetski dan borbe protiv raka pokrenuo je trogodišnju kampanju pod sloganom “Ja jesam i ja hoću” – (engl. “I Am and I Will”) i trajat će do 2021. godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak je vodeći uzročnik smrtnosti u svijetu! 

Rak je velika skupina bolesti koje mogu zahvatiti gotovo bilo koji organ ili tkivo. Najbitnija karakteristika je ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje prerastaju svoje uobičajeno okruženje i mogu se proširiti (metastazirati) na druge organe, što je glavni uzrok smrti kod oboljelih osoba. Neoplazma i maligni tumor druga su uobičajena imena za rak. Ukoliko se dovoljno rano otkrije, veće su šanse za ozdravljenje. Važno je napomenuti da su mogućnosti liječenja i izliječenja daleko veće ukoliko se rak otkrije dok je u početnoj ili ranoj fazi.

Evropski kodeks protiv raka Međunarodne agencije za istraživanje raka preporučuje 12 koraka koje svaka osoba može sama poduzeti radi smanjenja rizika od dobijanja raka:

 

  1. Nemojte pušiti. Ako pušite, prestanite.
  2. Izbjegavajte prostore zadimljene duhanskim dimom. Ne dopustite pušenje u svom domu i na radnom mjestu.
  3. Održavajte preporučenu tjelesnu težinu.
  4. Budite tjelesno aktivni svaki dan najmanje 30 minuta.
  5. Jedite raznoliko povrće i voće najmanje pet obroka dnevno. Jedite što više cjelovitih žitarica i mahunarki. Ograničite konzumiranje crvenog mesa i izbjegavajte gotove mesne prerađevine.
  6. Ograničite konzumiranje alkoholnih pića.
  7. Izbjegavajte pretjerano izlaganje sunčevim zrakama.
  8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.
  9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.
  10. Majke, dojite svoju djecu, jer dojenje ima zaštitnu ulogu u nastanku raka dojke.
  11. Cijepite djecu protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa.
  12. Samo rano otkrivanje pretpostavlja otkrivanje bolesti u lokaliziranom stadiju prije bilo kojih simptoma.