ponedjeljak 22 apr 2024

Medicinski tim UKC Tuzla otputovao u Novi Pazar

Medicinski tim u kojem je 6 zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla jutros je krenuo za Novi Pazar kako bi pružio pomoć kolegama u borbi protiv koronavirusa. Tim u kojem se nalaze tri ljekara i tri diplomirana medicinska tehničara predvodi načelnik Klinike za hirurgiju, prof.dr.med.sc. Zijah Rifatbegović i planirano je da u Novom Pazaru ostanu 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus.


 
Prema riječima v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc.Vahida Jusufovića, u ekipi koja ide za Novi Pazar su zdravstveni profesionalci različitih specijalnosti koji imaju veliko radno iskustvo. “Dr. Samir Pištoljević je iz našeg Respiratornog centra i ima iskustvo sa liječenjem pacijenata na respiratoru, kolega internista dr. Edin Jašarević ima dugogodišnje iskustvo iz oblasti interne medicine, a vođa tima, prof. dr. Zijah Rifatbegović je abdominalni i opšti hirurg, subspecijalista koji ima iskustvo u hirurškom liječenju Covid pozitivnih pacijenata. Medicinski tehničari, Amir Borić, Boris Perkić i Jasmin Trumić su diplomirani tehničari sa iskustvom u radu u Jedinicama intenzivne njege”, rekao je prof. dr. Jusufović i najavio da će, ako se ukaže potreba, Univerzitetski klinički centar Tuzla nakon povratka ljekara i tehničara iz prvog tima poslati novu ekipu.
Medicinski tim ljekara i tehničara ispratila je i ministrica zdravlja TK, Dajana Čolić. “Mi smo prije desetak dana ponudili pomoć Sandžaku, međutim zbog birokratskih razloga procedura oko dobijanja dozvole za rad je potrajala, tako da ćemo danas ispratiti naše kolege ljekare i medicinske tehničare koji idu da pruže pomoć narodu u Sandžaku u borbi sa koronavirusom”.
Prof. dr. med. sc. Zijah Rifatbegović je rekao da medicinski tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla sa sobom nosi određenu količinu zaštitne opreme i sanitetskog materijala. “Kada je hirurgija u pitanju nosimo sve ono što je neophodno za operacije u uslovima infekcije Covid-19, tako da vjerujem da ćemo se sa kapacitetima bolnice i kadrovskim rješenjima koje bolnica u Novom Pazaru ima i sa kolegama iz Sarajeva uklopit u jedan tim i pružiti svoj maksimum”, rekao je pred polazak prof. dr. Rifatbegović.
 
(Izvor: JZU UKC Tuzla)