petak 21 jun 2024

Značaj imunizacije za djecu

U povodu Evropske sedmice imunizacije na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla održana je konferencija za novinare. Učesnici konferencije su bili prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla i predsjednik Udruženja pedijatara u BiH, dr. med. sc. Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti, doc. dr. Almira Ćosićkić, šef Odjeljenja za alergologiju i imunologiju Klinike za dječije bolesti i dr. Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo TK. Ovom prilikom učesnici su naglasili da im je cilj osigurati tačne i pouzdane informacije o koristima vakcinacije, te uticati na svijest javnosti o značaju imunizacije kako bi se održao kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Prof. dr. Skokić je naglasila da je ohrabrujući podatak da je u Tuzlanskom kantonu uspostavljena ravnoteža između vakcinisane i nevakcinisane djece, te da na području Tuzlanskog kantona ove godine nije zabilježena epidemija morbila, kao što je to bio slučaj 2014. i 2015. godine. Ona je također podsjetila da je vakcinacija zakonom obavezna, te upozorila da su neke bolesti u pedijatriji bile iskorijenjene, ali da su se ponovo vratile zbog jakog uticaja antivakcinalnih pokreta na odluke roditelja o vakcinisanju.

Iako je u Tuzlanskom kantonu trend vakcinisanja u porastu i dalje je prisutan zabrinjavajući broj onih koji nisu primili odgovarajuću dozu imunizacije.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK dr. Blaško Topalović kaže da je u ovom trenutku u Tuzlanskom kantonu nevakcinisano 25 posto djece. Kako je naveo, zaključno s krajem 2018. godine pokrivenost prvom dozom MRP vakcine iznosi 74,2 posto, dok je druga doza veća za jedan posto.

Ljekari su ovom prilikom upozorili da niska stopa pokrivenosti vakcinacijom može dovesti do javnozdravstvenih kriza, uključujući izbijanja epidemija, dok s druge strane imunizacija predstavlja najveće dostignuće čovječanstva i najefikasniju mjeru za zaštitu zdravlja, prije svega djece.