utorak 23 apr 2024

Rak grlića materice predstavlja treći vodeći uzrok smrtnosti kod žena

 

U povodu obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića materice, koja se obilježava svake godine krajem mjeseca januara, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla organizovala je konferenciju za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti koje ova klinika planira sprovesti u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice. 

Prema riječima prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, humanitarna akcija “Stop raku grlića materice” provodi se na području Tuzlanske regije i predstavlja najmasovniji oblik preventivnog djelovanja u borbi protiv pojave raka kod žena. U okviru Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice bit će održano niz predavanja u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona i edukacija građana u nekoliko tržnih centara. Akcija se provodi uz stalno podsjećanje da od raka grlića materice u svijetu godišnje umre oko 250.000 žena.

Rak grlića materice predstavlja treći vodeći uzrok smrtnosti kod žena, a nastaje kao posljedica prisustva određenih tipova humanog papilomavirusa koji se prenosi seksualnim kontaktom. Rak grlića materice može biti udružen sa vaginalnim krvarenjem, ali često nema nikakvih simptoma dok se ne razvije u uznapredovale stadijume, zato je prema riječima prof.dr. Dženite Ljuce, prevencija od ključnog značaja. Ona je u svom obraćanju istakla da će ove godine ciljna grupa za akciju “Stop raku grlića materice” biti osobe sa invaliditetom i majke djece sa invaliditetom.

Prema planu programa Akcija “Stop raku grlića materice” će se održati u periodu od 21. do 29. januara u svih 13 općina TK, gdje će ljekari u domovima zdravlja pacijenticama prezentovati način prevencije, kao i opasnosti koje rak grlića materice donosi. Također, u svim općinama će na frekventnim mjestima u periodu od 13 do 15 sati biti postavljeni štandovi sa promotivnim materijalom i anonimnim anketama, gdje će studenti Udruženja Medicus i Bohemsa dijeliti promotivni materijal, te ukazati na važnost prevencije u očuvanju zdravlja.

U Tuzli, početak akcije je planiran za 21. januar, sa početkom u 13 sati u TC Merkator, Bingo City i Omega.

Po ugledu na aktivnosti vezane za prevenciju raka grlića materice u zemljama Evropske unije, za 24. januar 2019. godine planiran je sat fitness treninga, koji će se održati u Univerzitetskoj dvorani, sa početkom u 18 sati.

Završetak aktivnosti je planiran 29. januara u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama “Kosta Popov” sa početkom u 12 sati.