četvrtak 25 apr 2024

Obilježavanje Svjetskog dana srca

Klinika za Invazivnu kardiologiju UKC Tuzla i ove godine obilježava Svjetski dan srca s namjerom da informiše građane o rasprostranjenosti oboljenja srca i krvnih sudova. Kardiovaskularne bolesti su oboljenja koja obuhvataju srce i krvne sudove. Stoga svaki građanin treba da vodi računa o svom srcu. 

Prema riječima načelnika Klnike za invazivnu kardiologiju, doc. dr. Elmira Jahića „U Bosni i Hercegovini smrtnost od posljedica kardiovaskularnih bolesti iznosi 50 posto, što znači u prosjeku svaki drugi čovjek, dok je u svijetu taj udio 30 posto. To je bolest modernog doba, nezdravog načina života, bolest odsustva zdravstvene kulture i zdravstvene prosvijećenosti.“

Većina kardiovaskularnih bolesti se može prevenirati poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena kao što su zdravija ishrana i konzumacija pića, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja.

˝Ranije se mislilo da osoba mlađa od 40 godina ne može imati infarkt srca, ali to se događa. U odnosu na neke ranije decenije zaista imamo relativno veliki broj mladih pacijenata. Imamo pacijente koji su 1996. godište, a hospitalizirani su zbog akutnog infarkta miokarda. Opet je najodgovorniji nezdrav način života. Prije četiri godine smo imali 270 stentiranih pacijenata, dok se prošle godine taj broj povećao na 600. Kada je riječ o implantaciji pacemakera u 2013. godine smo imali skoro 140, a 2017. godine 230.“ zaključio je doc. dr. Jahić. 

Zemlje koje imaju kvalitetan program primarne prevencije kardiovaskularnih bolesti imaju znatno manju stopu smrtnosti. Poruka treba biti u tome da svako od nas učini što više može za sebe i za svoje srce