četvrtak 25 apr 2024

Održan 295. Stručni sastanak medicinskih sestara/tehničara UKC Tuzla

U amfitetaru Klinike za interne bolesti UKC Tuzla prema planu edukacije medicinskih sestara/tehničara, u petak 04.05.2018. godine održan je 295. Stručni sastanak medicinskih sestara/tehničara.

Prvu temu pod nazivom: „Proizvodnja komponenata u krvi u Poliklinici za transfuziologiju UKC Tuzla u periodu od 2015. do 2017. godine“, predstavila nam je Sabina Đulbić, medicinska sestra s Poliklinike za transfuziologiju. Na samom početku nas je upoznala da je Transfuzijska medicina dio kliničke i laboratorijske medicine, koja se bavi proizvodnjom lijekova iz krvi i liječenja bolesnika lijekovima pripravljenim iz ljudske krvi.Organizam odrasle osobe sadrži 4,5 do 5,5 litara krvi. Zahvaljujući sve naprednijim tehnikama prikupljanja, pripreme i primjene konzervirane krvi,  komponente krvi su postale efikasne i sigurni lijekovi biološkog porijekla. Danas se u transfuzijskoj medicini liječenja bolesnika primjenjuje usmjerena transfuzija krvi, to znači da bolesnik dobije onaj sastojak krvi koji mu nedostaje. Time se nastoji  poboljšati liječenje i smanjiti težina nus pojava. Kvalitet jedne transfuzije ne mjeri se samo brojem dobrovoljnih davalaca krvi nego proizvodnjom različitih krvnih komponenti iz jedinice pune krvi.

Drugi rad, na temu: "Prevencija sepse... je u Vašim rukama" prezentovala je sanitarni inžinjer Maida Mešić iz Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor. Najjednostavnije objašnjenje je da je Sepsa stanje koje ugrožava život i nastaje zbog neodgovarajuće odbrane organizma od infekcije, umjesto da kontroliše infekciju, dovodi do oštećenja sopstvenog tkiva i organa. Sepsu može da dobije svako bez obzira na uzrast, pol ili socijalni status, ali posebno rizične grupe čine osobe starije životne dobi, mala djeca, hronični bolesnici i imunodeficijentne osobe.

„Zdravstvena njega bolesnika oboljelog od meningokokne sepse“ treći je rad predstavljen od strane medicinske sestre Mirnese Hodžić s Klinike za zarazne bolesti.Meningokokna bolest je prisutna u cijelome svijetu, a ima izrazito sezonski karakter (zima i proljeće). Danas je bolest sporadična, a epidemijski oblici se javljaju samo u zatvorenim skupinama (obdaništa, kasarne). Prema njenim riječima oboljeli su najćešće dojenčad i mala djeca do 5 god.Najvažnije je rano prepoznavanje simptoma invazivnog oblika meningokokne bolesti - rana dijagnoza. Osnovi prevencije su vakcinisanje i higijenske mjere.