petak 26 apr 2024

Dvije aktuelne teme Zavoda za mikrobiologiju i Klnike za invazivnu kardiologiju

Početak 2018. godine obilježio je nastavak edukacije medicinskih sestara/tehničara na JZU UKC Tuzla. Dvije veoma aktuelne teme prezentovane su na 291. Stručnom sastanku medicinskih sestara/tehničara.

„MIKROBIOLOŠKA DIJAGNOSTIKA LAJMSKE BOLESTI“ bila je prva tema, koju nam je prezentovala Ševala Mehičić, laboratorijski tehničar Zavoda za mikrobologiju UKC Tuzla. Lajmska borelioza je infektivna bolest koju uzrokuju spirohetalne bakterije iz roda Borrelia, a koju prenose krpelji i do sada je prepoznat 21 uzročnik Lajmske bolesti. Jedan od prvih simptoma je stvaranje papule na mjestu ujeda, karakterističan okrugli osip, koji može proći neprimjećen, a praćeno je simptomima gripe kao što je povišena tijelesna temperatura, mučnina, slabost, umor. Lajmsku bolest nazivaju "velikim imitatorom" budući da njeni simptomi vrlo često podsjećaju na simptome drugih bolesti. Ono što je važno naglasiti jest da simptomi lajmske bolesti mogu biti pojedinačni, oskudni, vezani za jedan organ ili pak multiorganski, a u slučaju infekcije se ne moraju pojaviti svi. Liječenje lajmske bolesti provodi se antibioticima i ono je efektivnije u prvoj, akutnoj fazi bolesti, dok hronična lajmska bolest može biti teža za liječenje, te se vrlo često tretman mora ponoviti, jednom ili više puta.

 

 

 















„ZDRAVSTVENA NJEGA PACIJENTA NAKON IMPLANTACIJE ICD-a“ druga je tema prezentovana od Dejana Kovačevića, diplomiranog medicinskog tehničara Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla. ICD je ugradbeni kardioverter defibrilator, ustvari uređaj koji služi za otkrivanje i trenutačno prekidanje zloćudnih poremećaja srčanog ritma. To je uređaj dimenzija otprilike 6x5x1,5cm i  sastoji se od generatora i elektroda koje se postavljaju u srce. Ugradnja ICD-a mali je operativni zahvat koji izvodi liječnik specijalist (invazivni kardiolog, elektrofiziolog ili kirurg), medicinska sestra/tehničar i programer u sterilnim uvjetima u angio sali. Ugradnja ICD-a izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji, ili po potrebi u dubokoj sedaciji ili općoj anesteziji i traje oko 60-90 minuta. Nakon ugradnje ICD-a potrebno je dolaziti na redovite preglede, koji se obavljaju svakih 3-6 mjeseci. ICD je uređaj koji radi na principu bežične tehnologije.