petak 29 mar 2024

Održan 290. Stručni sastanak medicinskih sestara/tehničara na JZU UKC Tuzla

Prema planu edukacije medicinskih sestara/tehničara, u posljednjem mjesecu ove godine održan je 290. Stručni sastanak. U amfiteatru Klinike za interne bolesti UKC Tuzla velikom broju prisutnih prezentirane su dvije teme.

Prvu temu pod nazivom „Zdravstvena njega pacijenata sa subarahnoidalnom hemoragijom“ izlagala je Sadžida Delić, diplomirana medicinska sestra s Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju. Subarahnoidalno krvarenje označava krvarenje između mekih ovojnica mozga i leđne moždine, gdje cirkulira cerebrospinalni likvor, koje može biti spontano i traumatsko subarahnoidalno krvarenje. Nakon uvoda u temu istakla je da su najčešci uzroci subarahnoidalnog kravrenja aneurizme i arteriovenske malformacije. Osnovni simptom je glavobolja, koja je prisutna kod svih pacijenata i pojavljuje se iznenada, bez ikakvih upozorenja. Važno je znati da se aneurizme liječe endovaskularnim ili hirurškim tehnikama. Ipak Mortalitet u pacijenata sa subarahnoidalnom hemoragijom još je uvijek vrlo visok, unatoč  bitnim kvalitativnim pomacima u njihovom  liječenju, unapređenju mikrohirurških i  endovaskularnih tehnika, te kvalitativnim  pomacima u perioperacijskom liječenju.

 

„Porođaj na ljuljašci“ druga je tema koju nam je izlagala Azra Faković, medicinska sestra s Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Među osnovne faktore koji dovode do bolnog porođaja su strah, grč i bol. U novembru 2016. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo uvedena je ljuljaška kao nova metoda u humanizaciji i modernizaciji  porođaja i tako omogućila trudnicama “lagodniji” čin rađanja. Osnovni prioritet za porođaj na ljuljašci je želja majke za rođenjem na drugačiji način. Važno je znati da za pripreme za porođaj na ljuljašci i sam čin porođaja obuhvata sve radnje kao i porođaj na stolu. Zbog sve većeg trenda porođaja carskim rezom treba naglasiti da je prirodni porođaj najzdraviji, najsigurniji i najljepši način rođenja, kako za bebu tako i za majku.