četvrtak 25 apr 2024

Završen 5. Kongres Udruženja anestetičara u BiH

Veliki broj gostiju iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine prisustvovali su trodnevnom 5. Kongresu Udruženja anestetičara u BiH, koji je održan od 15. do 17. 09. 2017. godine u Tuzli.

Predsjednik Udruženja anestetičara u BiH Mevludin Babajić, istakao je teme koje se obrađuju na 5. Kongresu s međunarodnim učešćem. „Cilj ovog Konresa je usavršavanje, dijeljenje mišljenja i povezivanje srodnih udruženja. Na ovom Kongresu očekujemo da će proći od 300 do 400 učesnika. Obradit će se teme iz anestezije, reanimacije i intenzivne njege, transfuzije, terapije i bola“, istakao je predsjednik UAUBIH Babajić.

O akademizaciji sestrinstva govorila nam je dr. med. sc. Vedrana Vejzović s Malmo Univerziteta u Švedskoj, gdje po njenoj procjeni Bosna i Hercegovina ima jako kvalitetne medicinske sestre/tehničare, ali obrazovanje nije onakvo kakvo je u Švedskoj, tu su velike razlike.

Predstavnica Međunarodne federacije medicinskih sestara anestezije (IFNA) iz Slovenije, diplomirana medicinska sestra Zorica Kardoš, istakla je da je cilj IFNE u prvom planu da edukacija svih članica bude ista. Bosna i Hercegovina je članica IFNE od 2013. godine i prema riječima sestre Kardoš edukacija kod nas napreduje.

5. Kongres Udruženje anestetičara u BiH svečano je proglasio otvorenim gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.