četvrtak 28 mar 2024

Tri aktuelne teme obilježile edukaciju za mjesec mart

Veliki broj zdravstvenih radnika prisustvovao je 281. Stručnom sastanku medicinskih sestara/tehničara, koji se održao u amfitetru Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla. Mjesec mart na JZU UKC Tuzla za edukaciju medicinskih sestara/tehničara obilježile su tri teme.

Prvi rad na temu "Nasilje nad ženama i posljedice po zdravlje" izlagala je medicinska sestra Klinike za psihijatriju Nurveta Kešetović. Prema njenim riječima, nasilje se objašnjava teorijom moći i kontrole, koja je bazirana na iskustvima velikog broja žena žrtava nasilja. Ona je rekla, da je nasilje skup ponašanja sa ciljem da se uspostavi kontrola nad drugim osobama, najčešće ženama, djecom i starim osobama, upotrebom sile, zastrašivanjem i/ili manipulacijom. Tokom svog izlaganja sestra Kešetović je govorila i o predrasudama o nasilju, zdravstvenim posljedicama  koje uzrokuje nasilje i procedurama po kojima postupaju zdravstveni radnici u slučajevima nasilja nad ženama.

Drugi rad na temu "Način trebovanja lijekova i sanitetskog materijala iz Bolničke apoteke" izlagala je Sabina Zonić medicinska sestra Bolničke apoteke. Ona je rekla da je apoteka zdravstvena ustanova koja se bavi nabavkom, ispitivanjem, izradom, kontrolom i izdavanjem lijekova i ljekovitih supstanci, kao i njihovim čuvanjem u propisanim uslovima, te distribucijom prema bolničkim apotekama i odjeljenjima. Kako je u svom izlaganju navela sestra Zonić, trebovanje i izuzimanje lijekova i sanitetskog materijala iz bolničke apoteke vrši farmaceutski tehničar kliničkih apoteka ili odgovorna sestra odjeljenja. Trebovanja prema bolničkoj apoteci se upučuju u elektronskoj formi u okviru programske podrške koju pruža ustanova. Pristiglo trebovanje ide na odobravanje, pripremanje, kontrolu i primopredaju. Tim koji učestvuje u primopredaji, prema njenim riječima, sačinjavaju: magistar farmacije, farmaceutski tehničar i odgovorna sestra odjeljenja, a oni svi skupa vrše kontrolu pripremljenog trebovanja, kvantitet, rok valjanosti i organoleprička svojstva. Pripremljeno trebovanje,  dostavlja se kliničkim apotekama. Medicinska sestra Zonić, u zaključku rada je istakla da dobra apotekarska praksa podrazumjeva postojanje bolničke apoteke kao tijela koje će pratiti kretanje lijekova i potrošnog materijala u ustanovi.

 

Treći rad na temu "Način praćenja potrošnje lijekova, potrošnog materijala i krvnih preparata u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla" izlagala je Selma Sinanović dipl. med. sestra Zavoda za kliničku farmakologiju. Prema njenim riječima, praćenje potrošnje lijekova u UKC Tuzla, od 2008. godine, radi se elektronskim putem, uvođenjem Visus aplikacije. Kako je u radu navedeno, u Zavodu za kliničku farmakologiju UKC Tuzla otvaraju se listinzi potrošnje koji su unešeni na klinikama i ne mogu se mijenjati. Prema dobijenim listinzima potrošnje po pojedinim elementima, načelnici i glavne sestre prave analizu potrošnje. U radu je dat i slikovni prikaz izvještavanja o potrošnji.