utorak 23 apr 2024

Dvanaesti tuzlanski neurološki susreti posvećeni NEUROKARDIOLOGIJI

U Bosni i Hercegovini vodeći uzrok smrti su kardiovaskularne bolesti. Veoma često, bolesti srca dovode do bolesti mozga i obratno. Zbog toga u modernoj medicini važno mjesto zauzima neurokardiologija, subspecijalistička disciplina koja povezuje neurologiju i kardiologiju. 

U cilju informisanja javnosti o edukativnom događaju i temama o kojima će govoriti uvaženi stručnjaci, danas je na Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana konferencija za novinare. Čak 54% osoba umire od komplikacija vezanih za bolesti srca.

Tom prilikom obratio nam se Prof. Dr. Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, koji je istakao „Samo u rijetkim slučajevima šaljemo pacijente vani, jer mi imamo znanje, imamo educiran kadar, ali nam fali opreme, ultrazvučnih aparata za kardiologiju, treba više mogućnosti da se radi monitoring.“

Srce i mozak su u čvrstoj vezi ne samo u fiziološkom smislu,  nego kod čitavog niza oboljenja.

“Postoje nekakvi prediktori koji vam mogu dati tačnu prognozu kada i u koje vrijeme možete očekivati kod takvih bolesnika, dakle kod normalnih ljudi koji rade i koji ne znaju da su bolesnici sa 40, da će ako imaju barem oscilatornu ili bilo kakvu drugu hipertenziju na koji način i kada očekujemo kardiovaskularno dešavanje, cerebrovaskularno ili periferno na arterijskim krvnim sudovima”, kazala je prof. dr. med. sci. Zumreta Kušljugić, šefica Odjeljenja za kardiologiju UKC Tuzla.

Novinarima su se obratili i dr. Adnan Burina, šef Odjeljenja za neurofiziologiju, prim. dr. Josip Hudić, predsjednik Udruženja neurologa TK i Alma Vuleta, glavna sestra Klinike za neurologiju,  koji su govorili o značaju kontinuirane edukacije koja u konačnici ima za cilj doprinos razvoju i unapređenju struke u oblasti neurologije i kardiologije. 

U subotu 25. Februara u Dramar centru u Tuzli održavaju se Dvanaesti tuzlanski neurološki susreti, posvećeni neurokardiologiji. Predavači na dvanaestim tuzlanskim neurološkim susretima bit će stručnjaci iz Zagreba, Osijeka, Beograda, Sarajeva, Banja Luke i Tuzle. Osim ljekarskih predavanja, edukacije i razmjene mišljenja i iskustava o različitim temama iz oblasti neurologije i kardiologije, organizovana su i sestrinska predavanja.