četvrtak 28 mar 2024

Nastavljeni radovi na implementaciji energijske efikasnosti u UKC Tuzla

Nakon implementacije projekta energijske efikasnosti na objektu Gradina u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla pristupilo se pripremi projektne dokumentacije za isti projekat na Klinici za dječije bolesti. Projekat se finansira sredstvima Vlade Tuzlanskog kantona preko Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, a detaljan energijski pregled finansirao je UNDP.

Po sticanju uslova započeti su radovi na zamjeni 200 vanjskih otvora, vrata i prozora Klinike za dječije bolesti. S obzirom da se radi o ugradnji stolarije sa termo mostom i termoizolacionim staklom poboljšat će se termičke karakteristike i uslovi boravka pacijenata i osoblja. Prema predviđenom planu završetak radova se očekuje u toku naredna dva mjeseca.

Klinika za dječije bolesti, od početka godine, obnovila je kadar i uložila znatna sredstva u nabavku medicinske opreme. Nabavljena su 3 najsavremenija respiratora, te 7 inkubatora za Odjeljenje intenzivne terapije. Donacijom Vlade Japana obezbjeđen je jedan inkubator, topli sto i nekoliko infuzionih pumpi.

Klinika za dječije bolesti tokom 2018. godine dobila je i novi operacioni trakt u čije je opremanje Univerzitetski klinički centar Tuzla uložio oko 1 milion KM.

Udruženje “Srcem za djecu oboljelu od raka Federacije BiH" doniralo je opremu za Odjeljenje hematologije i onkologije, te obezbjedilo sredstva za adaptaciju ambulante za hematološke i onkološke pacijente.

Također, na ovoj klinici u toku ove godine završena je treća, od četriri faze, adaptacije specijalističko-konsultativnih ambulanti sa dnevnom bolnicom i Odjeljenjem za pulmologiju i kardiologiju, u sklopu projekta “Za ljepši osmjeh dječiji”, koji se radi u saradnji sa Fondacijom Junuzović i Radio Kameleonom, a čija je vrijednost oko 100 000 KM.

U narednom periodu planirano je da se obezbjede i sredstva za utopljavanje klinike što bi podrazumjevalo postavljanje nove fasade, kao i nastavak akcije “Za ljepši osmjeh dječiji” pri čemu bi se obezbjedila sredstva za adaptaciju preostalih bolničkih odjeljenja.